Uluslararasılaşma Politikası

Uluslararasılaşma sadece öğrenci ve personel hareketliliğinin ötesinde, farklı kültürlerin, alışkanlıkların uyum içinde bir arada var olması, çeşitliliğinin zenginleşerek üniversite bünyesinde bulunan her bireye sirayet etmesi demektir. Bu bağlamda, Altınbaş Üniversitesinin çok farklı ülkelerden gelen uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapması dünyanın neredeyse tüm bölgelerindeki yükseköğretim kurumları ile iş birliğini geliştirmeye çalışması, çeşitliliğe verdiği önemin bir kanıtıdır.

Altınbaş Üniversitesi olarak, mezunlarımızın gerek ülke içindeki gerekse ülke dışındaki iş potansiyellerini değerlendirebilecek vizyonda bireyler olarak yetişmesini arzu etmekte ve bu yönde çalışmalar yapmaktayız. Altınbaş Üniversitesinde yetişen her öğrenci zengin bir kültürel yapının içinde yer alma imkânı bulmakta, bir başkasının deneyimlerinden faydalanarak hem akademik hem sosyal zenginleşme olanağı yakalayabilmektedir. Çok kültürlü ortamda yetişen bireyler, uluslararası topluma daha kolay entegre olabilen, kültürel bariyerleri aşabilen, iletişim becerisi yüksek kişiler olma yolunda hızlıca ilerleyebilir. Altınbaş Üniversitesi uluslararasılaşma politikasının en önemli amacı ülkemize kültürler arası diyaloğa katkı sağlayabilen, bu değerlerle yetişmiş genç bir nesil kazandırmaktır. 

Uluslararası öğrenci sayılarının ve öğrenci değişim anlaşmalarının arttırılması uluslararasılaşmada en önde gelen adım olarak karşımıza çıksa da bu politikanın çeşitli diğer unsurların tamamlanması uluslararasılaşmanın ivme kazanması için zorunludur. Bu sebeple, Altınbaş Üniversitesi akademik programlarının neredeyse tamamını İngilizce olarak sürdürmekte, bu hedefi gerçekleştirebilecek akademik ve idari personele yatırım yapılmakta, gerekli teknolojik altı yapıyı sağlamakta, ülkede uluslararasılaşma alanında bir marka yaratma yolunda gayret göstermektedir.

Altınbaş Üniversitesi uluslararasılaşma politikaları oluşturulurken hem dünyada önde gelen üniversitelerin stratejileri, deneyim ve liderliklerinden faydalanılmış hem de ülkemiz üniversitelerine yön veren Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği çizgi takip edilmiştir.

 

Yükseköğretimde uluslararasılaşmanın, Onuncu Kalkınma Planı’nda Türkiye’nin öncelikleri arasında yer alması ve Kalkınma Bakanlığı bünyesinde 2011 yılında kurulan Kalkınma Araştırmaları Merkezi (KAM) çalışmaları ile gündemde bulunmakta ve Türkiye’nin yükseköğretimde dünya uluslararası öğrenci pazarındaki payının yüzde 1,5’e çıkarılması hedeflenmektedir.

YÖK 2021-2022 eğitim yılına kadar bu alanda ulaşılması planlanan hedeflerini belirlemiş ve değişim programları, uluslararası iş birlikleri, uluslararası faaliyetlerle hedefleri destekleme çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Aşağıda başlıkları verilen YÖK hedefleri, yükseköğretimdeki gelişmeler ve vizyonumuz da dikkate alınarak üniversitemiz açısından da benimsenmiştir.

  • Nitelikli uluslararası öğrenci, öğretim elemanı ile değişim programından yararlanan öğrenci ve öğretim elemanı sayılarının artırılması,
  • Türk yükseköğretiminin uluslararasılaşması bağlamında desteklenecek pilot devlet üniversitelerin belirlenmesi,
  • Uluslararası sıralamalarda ilk 500’de Türk üniversitesi sayısının artırılması,
  • Yabancı dilde eğitim veren programların sayısının artırılması,
  • Hedef/Odak ülkelerin belirlenmesi ve bu ülkeler üzerinde yoğunlaşılması,
  • Hedef/Odak ülkeler bağlamında öncelikli eğitim ve işbirliği alanlarının belirlenmesi,
  • Yabancı hükümetler ve çok uluslu kurumlar ile imzalanan işbirliği antlaşması sayısının artırılması,
  • Kendi ülkelerindeki üniversitelerde çalışmak üzere yabancı öğretim elemanı yetiştirilmesi,
  • Özellikle lisansüstü eğitim için yurtdışına gönderilen öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu ülkelerde “akademik müşavir” sıfatıyla personel istihdam
  • edilmesi,
  • Uluslararası öğrenciler için ayrılan barınma kapasitesinin artırılması,
  • Burs imkânlarının çeşitlendirilmesi hedeflenmektedir.

Bologna süreci, değişim programları, ortak eğitim-öğretim programları, burslar, denklik ve tanınma süreçleri ve %49 oranında uluslararası öğrencimiz nedeniyle, 2017 yılında kurulan Dış İlişkiler Ofisi ile Erasmus ve Değişim Programları Ofisleri kurulmuş; 2021 yılında Mezunlar ile İlişkiler ve Uluslararasılaşma Daire Başkanlığı altında birleştirilerek tüm Uluslararasılaşmayı destekleyici unsurlar tek çatı altında toplanmıştır. Mevcut rakamlar çerçevesinde mezunlarımızın %20’si uluslararası mezun olduğu için Mezunlar ile İlişkiler birimi de Uluslararasılaşma politikalarına dahil edilmiştir. 01.09.2021 yılında hazırlanan geçmiş 7 yılı içeren raporla birlikte, uluslararası alandaki hedefleri geliştirmiş olup, bu hedefler stratejik plana entegre edilmiştir. 2022 yılı itibariyle hayata geçirilen global mezun elçi programı ile mezunlarımızın yaşadığı ülkelerden uluslararası mezun elçileri seçilmiştir. Mezun elçilerimiz 2022 yılı itibariyle uluslararası öğrenci temini için kullanılan stratejilerde bir halka olmuştur.

Erasmus ve Değişim Programları ile Dış İlişkiler Ofislerinin öncelikli amacı ise, öğrencilerimizin üniversite eğitimlerini dünyaya entegre olmuş bir üniversitede tamamlamalarıdır. Altınbaş ailesinin, tüm birimleri bu doğrultuda sürekli olarak ve kendini geliştirmek üzere çalışmaktadır. Toplam öğrenci sayımızın %49’unun uluslararası olması, gerek ülkemizin gerekse üniversitemizin yabancılar için bir cazibe merkezi olduğunun ve üzerine düşünülmesi gereken bir potansiyele sahip olduğumuzun göstergesidir. Üniversite olarak hali hazırda 58 farklı ülkeyle 200’ün üzerinde akademik işbirliği, öğrenci değişimi ve ortak araştırma için anlaşmalarımız mevcuttur. Önümüzdeki on yılda, uluslararası öğrenci sayılarımızı arttırmanın yanı sıra mevcut anlaşmalardan yararlanarak eğitimlerinin bir kısmını yurt dışında tamamlayan Türk öğrenci sayısını arttırmayı, yabancı ortaklarla gerçekleştirilen araştırma faaliyetlerinde artış sağlamayı, akademik/idari personelimizi yurt dışı bağlantılarımızdan faydalanarak yabancı ülkelerdeki meslektaşlarının deneyimlerinden faydalanabilecek imkanları arttırmayı da planlamaktayız. 

Uluslararasılaşma politikamız; uluslararası görünürlüğü artırma, uluslararası üniversitelerle iş birliğini geliştirme, uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi sayısını yükseltme, lisans ve yüksek lisans alanında ortak projeler geliştirme, kültürlerarası iletişim, değişim programlarını kapsamakta ve bu alanlardaki hedeflerimizle ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca, 2+2 lisans tamamlama programları, üniversite sıralamasında yerimizin yükseltilmesi, staj hareketliliği konsorsiyumuna başvuru, ortak diploma programları, uluslararası akreditasyonların alınması, diploma denkliği ve tanınırlık, stratejik hedeflerimiz içinde yer almaktadır.

Konu ile ilgili hedef odaklı planlanan çalışmalar 2022-2023 eğitim yılı sonuna kadar devam edecek ve ilgili eylem planları uygulanacaktır.