Altınbaş Üniversitesi, özgür ve demokratik düşüncenin hâkim olduğu bir ortamda, değerlerine bağlı, yetkin, donanımlı, yenilikçi, analitik düşünce becerisine sahip bireylerin yetişmesi amacıyla, tüm paydaşların aktif katılımının sağlandığı bir yönetim anlayışına sahiptir.
Bu anlayış ışığında Altınbaş Üniversitesi’nin Kalite Politikası:
Yukarıdaki ilkeler çerçevesinde, temel amacımız, stratejik yönetim ve kalite temelli bir kalite güvence sistemi kurmak ve sürdürmektir.
Kalite politikası paydaş görüşleri dikkate alınarak oluşturulmuş olup gözden geçirilmesi ve güncellenmesi kalite komisyonu ve ilgili paydaşların görüşüne sunulmak suretiyle periyodik olarak gerçekleştirilir. Politikalar Stratejik Plan Performans göstergeleri ile izlenir.
Altınbaş Üniversitesi; yönetim kavramından yönetişim yaklaşımına dönüşen, paydaşlarının katılımını dikkate alan, üniversite hedeflerinin paydaşları ile birlikte belirlendiği ve değerlendirildiği bir politikayı benimsemektedir. Bu politikanın temel ilkeleri aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
Bu yaklaşımın gereği olarak üniversite stratejik yönetim çalışmaları, yukarıdaki esasları temel alacak şekilde yürütülür ve üniversitenin misyonu, vizyonu, hedefleri, başarı göstergeleri, paydaş görüşleri topluma açık olarak web sayfasında yer alır.
Yönetişim politikası paydaş görüşleri dikkate alınarak oluşturulmuş olup gözden geçirilmesi ve güncellenmesi kalite komisyonu ve ilgili paydaşların görüşüne sunulmak suretiyle periyodik olarak gerçekleştirilir. Politikalar Stratejik Plan Performans göstergeleri ile izlenir.
21. yüzyılda, bilim ve teknolojideki hızlı gelişme, toplumlarda farklı özelliklere sahip birey ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Öğrenme ve yenilenme becerileri, yaratıcılık ve yenilenme, eleştirel düşünme ve problem çözme, iletişim ve işbirliği, bilgi, medya ve teknoloji becerileri, bilgi okur-yazarlığı, medya okur-yazarlığı, bilgi ve iletişim teknolojileri okur-yazarlığı, yaşam ve meslek becerileri, esneklik ve uyum, girişimcilik ve öz-yönelim, sosyal ve kültürlerarası üretkenlik ve sorumluluk, liderlik gibi alanları kapsayan 21. yüzyıl becerilerinin öğrencilerine kazandırılması hemen hemen tüm yükseköğretim kurumlarının temel amacını oluşturmaktadır.
Ayrıca günümüzde, ‘21. yüzyıl becerileri’ başlığı altında toplanan yayınlar, değişen dünyaya uyum sağlayabilecek bireyin taşıması gereken özellikler açısından yeni eğitim yaklaşımlarının nasıl olması gerektiği konusunda yol gösterici olmuştur.
Tüm bu çalışmaların devam ettiği süreçte, 3. nesil üniversiteler ve özellikleri, uluslararası kalite güvence standartları ve bilgi çağı toplumundan, yaratıcı toplum çağına geçişin getirdiği yeni yaklaşımlar da ön plana çıkmıştır.
Ancak, yukarıda ifade edilen becerileri öğrencilere kazandırmak hiç de kolay olmayacaktır. Bu nedenle, kurumla ilgili gerçekçi ve doğru bir ön analizin, hedeflere giden süreçlerin, süreçlerdeki gelişmelerin ve çıktıların kalitesinin de değerlendirilmesinin ciddi bir önemi vardır. Bu nedenle, kalite politikamızda güçlükleri de dikkate alan bir yol izledik. Örneğin: ortaöğrenim kurumlarından gelen öğrencilerimizin yukarıdaki becerilere bütünüyle sahip olduğunu ifade etmek oldukça zordur. Bu nedenle ülkemizde, bir yüksek öğretim kurumu olarak yukarıdaki özellikleri geliştirmenin de sorumluluklarımız içinde yer alması gerektiğini düşünmekteyiz.
Bilindiği gibi eğitimin temel amacı, belli bir alanda davranış değişikliği oluşturmaktır. Erişkinlerde davranış değişikliği sağlamanın ne kadar zor olduğu eğitim ve davranış bilimleri açısından bilinen bir gerçektir. Bu nedenle uzaktan eğitimi de içeren eğitim alanındaki kalite politikamızın esasını, eğitim bilimlerindeki gelişmeler ile sektörel gelişimleri izlemek ve bu gelişimleri tüm mesleki eğitim programlarına entegre ederek toplumsal katkı oluşturmaktadır. Bu sayede araştırma geliştirme konusuna üniversitemizin vermiş olduğu önem ile öğrenci merkezli ve uygulamayı merkeze koyan eğitim misyonu arasında bağ kurulmaktadır. Bu alandaki öncelikli çalışmalarımız, eğitimin yeterlilik (çıktı) esaslı planlanmasını, öğrenme öncelikli eğitim/öğretim stratejilerini, ölçme değerlendirme yöntemlerini de kapsamaktadır. Bu nedenle sürekli eğitim, uzaktan eğitim, ters yüz sınıflar yaklaşımı, dikkate aldığımız konuları oluşturmaktadır.
Ayrıca, uluslararası düzeyde tanınır olmak ve MoU vb. uluslararası ortak faaliyet alanı oluşturmak, uluslararası öğrenci sayımızı artırmak da eğitimde kalite politikamızın doğal bir sonucu olarak kabul edilmektedir.
Bu alanındaki, yaklaşımlarımızdan biri de eğitimle ilgili, program başarısı değerlendirme vb. gibi eğitim alanı araştırmalarını arttırarak eğitim programlarımızın etkinliğinin bilimsel değerlendirilmesini yapmaktır.
Lisansüstü eğitim alanında da benzer politikaları yürütmekte ve çok disiplinli alanların oluşturulması dikkate alınmaktadır. Yine, lisansüstü program ve öğrenci sayılarının artırılması kalite politikamız içinde yer almaktadır.
Kalite güvence politikamızın önceliklerinden birini de ulusal akreditasyonlar almış ve bunu izleyen dönemde uluslararası akreditasyonların da gündeme gelmesi hedeflenmiştir.
Eğitim öğretim politikası paydaş görüşleri dikkate alınarak oluşturulmuş olup gözden geçirilmesi ve güncellenmesi kalite komisyonu ve ilgili paydaşların görüşüne sunulmak suretiyle periyodik olarak gerçekleştirilir. Politikalar Stratejik Plan Performans göstergeleri ile izlenir.
Üniversitemizin Araştırma Politikası ile ilgili temel yaklaşımımız, ulusal ve uluslararası bilime katkıda bulunmak ve uluslararası üniversite sıralamasındaki yerimizi yükseltmektir. 2013 yılında kurulan Bilimsel Araştırma ve Projeler Daire Başkanlığımız aşağıdaki uygulamaları ile bu alana destek vermektedir.
Araştırma alanında bir başka çalışmamız, üniversitemizin stratejik planına ve araştırma politikasına uyumlu, öncelikli araştırma alanlarının belirlenmesidir.
‘Kalkınma Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Programı Eylemi, Kalkınma Bakanlığı onuncu kalkınma planı (2014-2018), Öncelikli Dönüşüm Programları, Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu’nun belirlediği öncelikli alanlar çalışması, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 28. Toplantısı Toplantı Hazırlık Notları, TÜBİTAK Çağrı Planlaması (2015-2017, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) Çağrı Planlaması) vb. dokümanlar incelenmiş, üniversitemizin mevcut altyapısı da göz önünde bulundurularak YÖK’ün belirlediği temel alanlar üzerinden ulusal hedeflerimizle de uyumlu olarak aşağıdaki öncelikli araştırma alanları belirlenmiştir.
Hukuk Alanı
Sağlık Bilimleri Alanı:
Mühendislik Alanı:
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Alanı
Fen Bilimleri ve Matematik Alanı
Mimarlık, Planlama ve Tasarım Alanı
Yukarıdaki öncelikli araştırma alanlarımızın yanı sıra, üniversitemizde disiplinler arası ve çok disiplinli araştırmalar da teşvik edilmektedir.
İstanbul Kalkınma Ajansı 2014-2023 stratejik planında yer alan stratejik hedeflerden bazıları da öncelikli çalışma alanlarımızı oluşturmaktadır.
Her Yaş İçin Yüksek Standartlarda ve Yaratıcı Eğitim
Sosyal Bütünleşme
Nitelikli Girişimcilik
Sağlıklı Toplum, Kaliteli ve Akredite Sağlık Hizmetleri
Çevre Dostu Enerji Yönetimi
Güçlü Kurumsal Kapasite, İyi Yönetişim
Uluslararasılaşma sadece öğrenci ve personel hareketliliğinin ötesinde, farklı kültürlerin, alışkanlıkların uyum içinde bir arada var olması, çeşitliliğinin zenginleşerek üniversite bünyesinde bulunan her bireye sirayet etmesi demektir. Bu bağlamda, Altınbaş Üniversitesinin çok farklı ülkelerden gelen uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapması dünyanın neredeyse tüm bölgelerindeki yükseköğretim kurumları ile iş birliğini geliştirmeye çalışması, çeşitliliğe verdiği önemin bir kanıtıdır.
Altınbaş Üniversitesi olarak, mezunlarımızın gerek ülke içindeki gerekse ülke dışındaki iş potansiyellerini değerlendirebilecek vizyonda bireyler olarak yetişmesini arzu etmekte ve bu yönde çalışmalar yapmaktayız. Altınbaş Üniversitesinde yetişen her öğrenci zengin bir kültürel yapının içinde yer alma imkânı bulmakta, bir başkasının deneyimlerinden faydalanarak hem akademik hem sosyal zenginleşme olanağı yakalayabilmektedir. Çok kültürlü ortamda yetişen bireyler, uluslararası topluma daha kolay entegre olabilen, kültürel bariyerleri aşabilen, iletişim becerisi yüksek kişiler olma yolunda hızlıca ilerleyebilir. Altınbaş Üniversitesi uluslararasılaşma politikasının en önemli amacı ülkemize kültürler arası diyaloğa katkı sağlayabilen, bu değerlerle yetişmiş genç bir nesil kazandırmaktır.
Uluslararası öğrenci sayılarının ve öğrenci değişim anlaşmalarının arttırılması uluslararasılaşmada en önde gelen adım olarak karşımıza çıksa da bu politikanın çeşitli diğer unsurların tamamlanması uluslararasılaşmanın ivme kazanması için zorunludur. Bu sebeple, Altınbaş Üniversitesi akademik programlarının neredeyse tamamını İngilizce olarak sürdürmekte, bu hedefi gerçekleştirebilecek akademik ve idari personele yatırım yapılmakta, gerekli teknolojik altı yapıyı sağlamakta, ülkede uluslararasılaşma alanında bir marka yaratma yolunda gayret göstermektedir.
Altınbaş Üniversitesi uluslararasılaşma politikaları oluşturulurken hem dünyada önde gelen üniversitelerin stratejileri, deneyim ve liderliklerinden faydalanılmış hem de ülkemiz üniversitelerine yön veren Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği çizgi takip edilmiştir.
Yükseköğretimde uluslararasılaşmanın, Onuncu Kalkınma Planı’nda Türkiye’nin öncelikleri arasında yer alması ve Kalkınma Bakanlığı bünyesinde 2011 yılında kurulan Kalkınma Araştırmaları Merkezi (KAM) çalışmaları ile gündemde bulunmakta ve Türkiye’nin yükseköğretimde dünya uluslararası öğrenci pazarındaki payının yüzde 1,5’e çıkarılması hedeflenmektedir.
YÖK 2021-2022 eğitim yılına kadar bu alanda ulaşılması planlanan hedeflerini belirlemiş ve değişim programları, uluslararası iş birlikleri, uluslararası faaliyetlerle hedefleri destekleme çalışmalarını sürdürmektedir.
Aşağıda başlıkları verilen YÖK hedefleri, yükseköğretimdeki gelişmeler ve vizyonumuz da dikkate alınarak üniversitemiz açısından da benimsenmiştir.
Bologna süreci, değişim programları, ortak eğitim-öğretim programları, burslar, denklik ve tanınma süreçleri ve %49 oranında uluslararası öğrencimiz nedeniyle, 2017 yılında kurulan Dış İlişkiler Ofisi ile Erasmus ve Değişim Programları Ofisleri kurulmuş; 2021 yılında Mezunlar ile İlişkiler ve Uluslararasılaşma Daire Başkanlığı altında birleştirilerek tüm Uluslararasılaşmayı destekleyici unsurlar tek çatı altında toplanmıştır. Mevcut rakamlar çerçevesinde mezunlarımızın %20’si uluslararası mezun olduğu için Mezunlar ile İlişkiler birimi de Uluslararasılaşma politikalarına dahil edilmiştir. 01.09.2021 yılında hazırlanan geçmiş 7 yılı içeren raporla birlikte, uluslararası alandaki hedefleri geliştirmiş olup, bu hedefler stratejik plana entegre edilmiştir. 2022 yılı itibariyle hayata geçirilen global mezun elçi programı ile mezunlarımızın yaşadığı ülkelerden uluslararası mezun elçileri seçilmiştir. Mezun elçilerimiz 2022 yılı itibariyle uluslararası öğrenci temini için kullanılan stratejilerde bir halka olmuştur.
Erasmus ve Değişim Programları ile Dış İlişkiler Ofislerinin öncelikli amacı ise, öğrencilerimizin üniversite eğitimlerini dünyaya entegre olmuş bir üniversitede tamamlamalarıdır. Altınbaş ailesinin, tüm birimleri bu doğrultuda sürekli olarak ve kendini geliştirmek üzere çalışmaktadır. Toplam öğrenci sayımızın %49’unun uluslararası olması, gerek ülkemizin gerekse üniversitemizin yabancılar için bir cazibe merkezi olduğunun ve üzerine düşünülmesi gereken bir potansiyele sahip olduğumuzun göstergesidir. Üniversite olarak hali hazırda 58 farklı ülkeyle 200’ün üzerinde akademik işbirliği, öğrenci değişimi ve ortak araştırma için anlaşmalarımız mevcuttur. Önümüzdeki on yılda, uluslararası öğrenci sayılarımızı arttırmanın yanı sıra mevcut anlaşmalardan yararlanarak eğitimlerinin bir kısmını yurt dışında tamamlayan Türk öğrenci sayısını arttırmayı, yabancı ortaklarla gerçekleştirilen araştırma faaliyetlerinde artış sağlamayı, akademik/idari personelimizi yurt dışı bağlantılarımızdan faydalanarak yabancı ülkelerdeki meslektaşlarının deneyimlerinden faydalanabilecek imkanları arttırmayı da planlamaktayız.
Uluslararasılaşma politikamız; uluslararası görünürlüğü artırma, uluslararası üniversitelerle iş birliğini geliştirme, uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi sayısını yükseltme, lisans ve yüksek lisans alanında ortak projeler geliştirme, kültürlerarası iletişim, değişim programlarını kapsamakta ve bu alanlardaki hedeflerimizle ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca, 2+2 lisans tamamlama programları, üniversite sıralamasında yerimizin yükseltilmesi, staj hareketliliği konsorsiyumuna başvuru, ortak diploma programları, uluslararası akreditasyonların alınması, diploma denkliği ve tanınırlık, stratejik hedeflerimiz içinde yer almaktadır.
Konu ile ilgili hedef odaklı planlanan çalışmalar 2022-2023 eğitim yılı sonuna kadar devam edecek ve ilgili eylem planları uygulanacaktır.
Yükseköğretim kurumlarının sahip oldukları bilgi potansiyelini topluma aktarmaları ve topluma yarar sağlamaları başta gelen sorumluluk alanlarından biridir. Bu alandaki çalışmalara; yaşam boyu öğrenme faaliyetleri, ulusal bölgesel hedeflere uyumlu öncelikli araştırma alanları, danışmanlık ya da sağlık hizmetleri örnek verilebilir. Toplumsal Katkı Politikamızın ana başlıkları aşağıdaki gibidir.
Hem kendi üniversitemizin paydaşlarına hem de üniversitenin yer aldığı ilçelerde yaşayanlara yönelik eğitim ve araştırma faaliyetlerini esas alan “toplumsal sorumluluk projeleri” yürütülmekte olup, toplumsal katkı faaliyetleri stratejik planımız içine de entegre edilmiştir.
Toplumsal Katkı politikası paydaş görüşleri dikkate alınarak oluşturulmuş olup gözden geçirilmesi ve güncellenmesi kalite komisyonu ve ilgili paydaşların görüşüne sunulmak suretiyle periyodik olarak gerçekleştirilir. Politikalar Stratejik Plan Performans göstergeleri ile izlenir.
Üniversitemizin, bilgi teknolojileri politikası, aşağıdaki maddeleri kapsamaktadır.
Bilgi Güvenliği Politikası
Hizmet verdiğimiz alanlarda; yasal mevzuat şartlarının karşılaması, hizmet sunduğumuz kişilerin ihtiyaç ve beklentilerine cevap verecek şekilde hizmet sunumunun gerçekleşmesi, kaliteli, hızlı ve güvenli bir biçimde hizmet alması, hak ve yararlarının korunmasını sağlamak için Üniversite çalışanlarının bilgi varlıklarına zamanında, eksiksiz, doğru ve kesintisiz biçimde ulaşması büyük önem taşımaktadır.
Kurumumuz hizmet sunduğu alanlarda; yasal mevzuat şartlarının karşılanmasından, kullanıcıların ihtiyaç ve beklentilerine cevap verecek şekilde gerçekleşmesinden sorumludur. Bilginin gizliliği, bütünlüğü ve gerektiği zamanda hazır ve hizmette olması Üniversite’mizin hizmet kalitesi, kesintisiz hizmet verebilmesi ve profesyonel imajı ile doğrudan ilgilidir.
Üniversite’mizin bilgi varlıklarını bilinçli ve sistematik olarak koruması ve yönetmesi çok önemlidir. Bilgi güvenliği, kurumsal bir sorumluluktur. Bilgi güvenliği süreçlerinin sağlıklı şekilde işletilmesi için başta Bilgi Teknolojileri Dairesi çalışanları olmak üzere bilgi işlem altyapısını kullanmakta olan tüm birimler, kullanıcılar ve bilgi sistemlerine teknik destek sağlamakta olan hizmet, yazılım veya donanım sağlayıcıları güvenlikten sorumludur.
Bilginin izinsiz erişime karşı korunması, bilginin gizliliğinin sağlanması, bilginin yetkisiz kişilere kasten verilmemesi, bilginin bütünlüğünün sağlanması, gereksinim duyulduğunda bilgiye yetkili kullanıcıların erişebilmesi, tüm çalışanlara bilgi güvenliği eğitimi verilmesi ve tüm bilgi güvenliği açıkları ve şüphe duyulan zayıf noktaların sorumlu kişilere raporlanması güvenlik politikası hedefimizdir.
Kurumumuzun tüm çalışanları bu politikaya ve bu politikayı uygulayan bilgi sistemlerinin diğer prosedür ve işleyişlerine uymakla yükümlüdür.
İnternet ağı kullanım politikası aşağıdaki ilkeler çerçevesinde yürütülür;
İnsan kaynakları politikasında temel ilke, Kurumun misyon, vizyon, temel değerleri, stratejik hedefleri ve öğrenci memnuniyetinin artırılması amacı doğrultusunda insan kaynağının en etkin ve en verimli şekilde kullanılması suretiyle çalışan memnuniyetinin artırılması; hizmet kalitesinin iyileştirilmesi, etkin ve etkili süreç ve sistemlerle bireysel ve takım performansının geliştirilmesi; çalışanlara profesyonel ve bireysel gelişim olanaklarının yaratılmasıdır.
Bu çerçevede Altınbaş Üniversitesi;